Vormingsinstelling
Erna Claes
0497545658
Praktisch
Duurtijd vorming
3u
Regio
Antwerpen;Limburg;Oost-Vlaanderen;Vlaams-Brabant;West-Vlaanderen
Randvoorwaarden
Sessie via ZOOM
Aantal deelnemers
Min.
6
Max.
30
De opleiding in het kort
"Aandachtmanagement is het nieuwe timemanagement". Waarom "klassieke" principes uit timemanagement niet voldoende meer zijn om om te gaan met de aard, de hoeveelheid, de snelheid, de organisatie van het werk. Waarom het steeds moeilijker wordt om onze focus te bewaken maar ook om mentaal “los te laten”, we blijven als het ware bezig. Breinvriendelijker leven en werken is de sleutel.
Inhoud en aanpak
Het thema “mentale veerkracht” is belangrijker dan ooit tevoren. De wereld en bijgevolg ook de arbeidscontext is namelijk sterk veranderd de laatste 20 jaar. De “klassieke” timemanagementprincipes van prioriteiten bepalen en efficiënt werken zijn onvoldoende om tegemoet te komen aan de hoeveelheid maar vooral de snelheid waarop werk en info op ons afkomt (vb. communicatie via elektronische weg, infobesitas, “born to run” levenswijze,…). En, hoewel stress in de brede zin van het woord van alle tijden is, blijkt vandaag de dag de mentale overbelasting vooral een stijgend probleem te zijn. Dit o.a. door grote veranderingen in de aard van het werk (=mentaal werk), de organisatie van het werk (vb. flexibel werken, onvoorspelbare agenda’s) en de omgeving waarin dit plaatsvindt (vb. landschapsbureaus, in de wagen tijdens het autorijden, thuiswerk en telewerk …). We merken dat het steeds moeilijker wordt om onze focus te bewaken maar ook om het werk mentaal “los te laten”, we blijven als het ware bezig. En, we zoeken naar een optimale “work-life” balance, zeker nu in een tijd waarin werk en privé juist meer en meer vermengd geraken met mekaar en in mekaar overvloeien.
Leerdoelen: Op het einde van deze workshop
• hebben deelnemers inzicht in de hedendaagse tendensen en uitdagingen mbt onze mentale veerkracht en de neurobiologie van ons brein.
• hebben deelnemers inzicht in de basisprincipes en de neurobiologie van aandachts-en energiemanagement, van mentale verwerking en recuperatie, van beslissingsmoeheid
• hebben deelnemers evidence-based technieken om breinvriendelijker te leven en te werken om op die manier mentale overbelasting tegen te gaan; om zo ook een proactieve impact te hebben op hun eigen productiviteit maar ook dat van collega’s, alsook op hun werkplezier en hun algemeen welzijn
• hebben deelnemers inzicht in de principes van breinvriendelijk werken en kunnen zij een ondersteunende rol spelen om de mentale veerkracht in de organisatie mee te bewaken en te bevorderen alsook om de team-en organisatiecultuur hierrond mee vorm te geven
Programma
Deel I: Eerst beter begrijpen om dan aan te pakken: De wereld is veranderd, wij mensen niet.
Hedendaagse tendensen en uitdagingen die de klassieke principes van tijdsbeheer en stressfysiologie moeten aanvullen. Introductie van de principes van aandachtsmanagement, de werking van ons brein (ons mentaal kapitaal), energiebeheer en flow, van werk-privé balans naar integratie, de waan van de dag en de “born to run” problematiek, de (afwezigheid) van structuur in de omgeving, het principe van beslissingsmoeheid.
Deel 2: Slimmer werken met ons mentaal kapitaal.
• Focus is de sleutel! Onverdeelde aandacht als voorwaarde voor productiviteit, absorptie, flow en werkplezier. Concrete aanpak om focus te kiezen, te bewaken, te behouden, te trainen en te verzorgen.
• Het managen van de omgeving: hoe in de afwezigheid van structuren (vb. landschapsbureaus, smartphones) omgaan met en onszelf beschermen tegen overbelasting van prikkels vanuit de omgeving. Hoe terug zelf structuur brengen in de uren van de dag waarin alles meer en meer vermengd geraakt met mekaar en in mekaar overvloeit.
• Mentaal verwerken: een aanhoudende toestroom aan input moet ook (diepgaand) verwerkt geraken en opgeslagen geraken in ons geheugen. Daarnaast is mentaal kunnen “loslaten” even belangrijk.
De seizoenen als metafoor voor de werking van ons brein; focus afwisselen met noodzakelijke verwerkingstijd en tijd om mentaal echt tot rust te komen; naast maatregelen “na” de uren gaan we na hoe dit ook te integreren tijdens de werkuren.
Werkwijze
Workshop waar theoretische inzichten vertaald worden naar praktische tips en technieken; momenten van individuele toepassing en zelfreflectie; Q&A
Consolidatie: samenvattende reminder
Trainer(s)
/
/