Vormingsfonds kinderopvang
MenoPauze of MenoGo ?
Thema
Jobtevredenheid
Prijs
credit(s)
Doelgroep
Iedereen
Vormingsinstelling
TWEG
GSM nummer
Mailadres
Praktisch
Duurtijd vorming
2 x 3u (2 dagdelen)
Regio
Antwerpen;Oost-Vlaanderen;Vlaams-Brabant;West-Vlaanderen
Randvoorwaarden
Beamer en scherm;Whiteboard/ Flipchart;Tafels en stoelen voor elke deelnemer
Aantal deelnemers
Min.
8
Max.
15
VF_KO_100
De opleiding in het kort
Hoe ga je om met je eigen verouderingsproces? Met het ouder worden kunnen bij vrouwen vasomotorische, lichamelijke, psychische of uro-genitale problemen de levenskwaliteit en daardoor ook het werk belemmeren waardoor ze onderpresteren en de motivatie vermindert. Vaak hebben de klachten te maken met de pre-, peri- of menopauze. In deze workshop ontdekken we wat de menopauze precies is en in welke fase we zitten. We bekijken de klachten en aandoeningen en hoe we ermee kunnen omgaan. Hoe blijven we zo lang mogelijk veerkrachtig, fit, gezond en autonoom? Hoe kunnen we onze leefstijl veranderen? Welke hulpmiddelen kunnen we gebruiken? Hoe bekomen we meer tevredenheid in het leven en het werk? Menopauze is niet noodzakelijk synoniem van stilstand, het kan een aanzet zijn tot vernieuwing. Iedereen keert naar huis met concrete tips.
Inhoud en aanpak
INHOUD
Deelnemers starten met een check-in om hun behoeften en verwachtingen te delen, gevolgd door uitleg over de verschillende fasen van de menopauze. Vervolgens wordt de Green Climacteric Scale gebruikt om eigen klachten in kaart te brengen. Ze ontvangen praktische tips voor zelfzorg en leren hoe ze menopauzeklachten bespreekbaar kunnen maken met hun werkgever. Er wordt aandacht besteed aan de keuze voor hormonale substitutietherapie (HST) en de kracht van de menopauze, waarbij de positieve kanten van deze levensfase worden ontdekt. De sessie sluit af met een check-out voor reflectie en het meenemen van inzichten.
AANPAK
• Stukje theorie
• Interactief. We vragen iedereen om actief mee te doen.
• Ervaringsgericht. Uit het leven gegrepen.
• Praktisch. Tips worden uitgewisseld.
• Laagdrempelig.
MATERIALEN EN NAZORG
Tijdens de workshop noteren deelnemers hun persoonlijke inzichten in een actieplan, waarmee ze deze inzichten kunnen vertalen naar concrete stappen voor zelfzorg en het bespreekbaar maken van menopauzeklachten op het werk. Dit plan helpt hen de praktische tips toe te passen in hun dagelijkse leven, keuzes rondom hormonale substitutietherapie (HST) te overwegen, en de positieve kanten van de menopauze bewust te omarmen.
Trainer(s)
Griet Moerman