Vormingsfonds ouderenzorg
Mensen met een verslaving — Hoe ga je ermee om en wat doet het met ons.
Thema
Omgaan met verslavingsproblematieken
Prijs
credit(s)
Doelgroep
Medewerkers ouderenzorg
VF_OZ_101
De opleiding in het kort
Hoe ga je om met klanten met een ernstige verslaving? Als thuiszorgmedewerker heb je naast de zorgtaak ook een signaalfunctie, maar je voelt je niet kundig genoeg en ook niet altijd veilig. In deze interactieve workshop bespreken we de gevolgen van verslaving. De deelnemers leren hoe ze signalen kunnen opmerken en bespreken, en hun bezorgdheid uiten. Ze leren ook hoe ze in die situaties voor zichzelf kunnen zorgen.
Inhoud en aanpak
Voorafgaand aan de workshop neemt de trainer contact op met de aanvrager om kort het bestaande alcohol- en drugsbeleid van de thuisorganisatie te bespreken. In het begin van de workshop bespreken we dat beleid met de deelnemers. Zijn de regels goed gekend? Is iedereen ermee vertrouwd?
Vervolgens geven we een korte uiteenzetting over verslaving en wat dat met een mens kan doen. We bespreken facts en figures rond verslaving en de eraan verbonden risico’s. We bespreken de verschillende soorten verslaving. We ontkrachten een aantal mythes en verduidelijken dat een verslaving moet gezien worden als een ziekte, niet als een vorm van karakterzwakte.
Vervolgens oefenen we een aantal praktische vaardigheden om beter te kunnen omgaan met mensen met een verslaving. De deelnemers leren om hun klanten beter te observeren, signalen op te merken, te anticiperen op mogelijke heftige reacties, en tijdig de juiste acties te ondernemen. Ze leren ook de principes van motiverende gespreksvoering om mensen te ondersteunen in hun aanpak van de verslaving. Om een houvast te bieden reiken we een reeks praktische do’s en don’ts aan. We leren de deelnemers hoe ze in dergelijke situaties aan zelfzorg kunnen doen.
We werken in eerste instantie met situatieschetsen die de trainer aanbrengt, maar de deelnemers kunnen ook voorbeelden uit de eigen praktijk ter bespreking voorleggen. Ze krijgen na de opleiding een beknopte digitale handleiding.
Trainer(s)
Kathrien Verhanneman
Mie Baert