top of page
Vormingsfonds thuiszorg

Wat voor weer is het in jouw team?

Thema 

Succesvol samenwerken

Prijs

credit(s)

Doelgroep

Deze sessie is bedoeld voor teams die willen werken aan een sterke en positieve teamdynamiek. De sessie is toegankelijk voor teamleden van verschillende opleidingsniveaus en achtergronden. Het doel is om teams inzicht te geven in hun eigen samenwerking en communicatie op een speelse, visuele manier. Deelnemers leren met behulp van de teamweerbarometer reflecteren op hun teamdynamiek en identificeren waar verbeteringen mogelijk zijn, zodat een veilige en ondersteunende werkomgeving bevorderd wordt.

VF_TZ_100

De opleiding in het kort

Samenwerken is de ruggengraat van iedere zorgorganisatie. In een sector waar elke schakel telt, is een sterk en goed samenwerkend team onmisbaar. Toch kan samenwerken uitdagend zijn, vooral onder druk of bij communicatieproblemen. Maar een sessie over samenwerken hoeft niet altijd ‘zwaar’ te zijn. De Team Weerbarometer Workshop biedt een speelse manier om de samenwerking in teams te versterken en inzicht te krijgen in de teamdynamiek. De workshop gebruikt het thema ‘weer’ als metafoor, waarbij teamleden de samenwerking in hun team omschrijven als zonnig, bewolkt, stormachtig, etc. Met deze workshop leren deelnemers reflecteren op hun samenwerking, hun teamspirit evalueren en samen concrete acties formuleren om het teamklimaat te verbeteren.

Inhoud en aanpak

De workshop biedt zowel een theoretische basis als praktische oefeningen en wordt opgebouwd rond vijf sleutelgebieden in teamwerking, gebaseerd op Lencioni’s Vijf Dysfuncties van een Team en Tuckman’s Teamontwikkelingsfasen.
Voorafgaande intake met de organisatie:
o Om de sessie op maat te maken, wordt vooraf een intakegesprek gehouden waarin specifieke uitdagingen rond samenwerken in team in de organisatie worden besproken. Hierdoor sluit de inhoud naadloos aan op de dagelijkse praktijk van de deelnemers.



1. Introductie: Welkom bij de Team Weerbarometer
o Kort overzicht van de workshop en introductie van het ‘weer’-thema als veilige metafoor om teamdynamiek te bespreken.
2. Theoretische basis: Lencioni en Tuckman
o Lencioni’s Vijf Dysfuncties van een Team (Vertrouwen, Conflict, Betrokkenheid, Verantwoordelijkheid en Resultaatgerichtheid).
o Tuckman’s Teamontwikkelingsfasen (Forming, Storming, Norming, Performing).
3. Gebruik van de Team Weerbarometer-kaart
o De deelnemers ontvangen verschillende ‘weerskaarten’ (Zonnig ☀️, Bewolkt ☁️, Regenachtig 🌧️, Stormachtig 🌩️, Windstil 🌬️, Regenboog 🌈) en plaatsen hun kaarten op een barometer, verdeeld in vijf teamwerking-gebieden.
4. Bespreking van de resultaten
o Gezamenlijke reflectie op de gekozen weersituaties per gebied. Bespreking van patronen en linken met de modellen van Lencioni en Tuckman.
5. Actieplan: Samen voor beter Teamweer
o Aan het einde van de sessie kiest elke deelnemer één actiepunt om de samenwerking en teamdynamiek in de dagelijkse praktijk te versterken. Alle actiepunten worden anoniem verzameld en verwerkt in een hand-out die na de sessie wordt uitgedeeld. Zo kunnen deelnemers inspiratie opdoen uit de doelen van hun collega’s en samen werken aan een positieve teamcultuur en groepsgevoel.
6. Afsluiting: Het toekomstig weerbericht
o Visualisatie en motivatie voor een positief teamklimaat.
Nazorg en Kennisborging: Na de sessie ontvangen de deelnemers een handige hand-out met een overzicht van de belangrijkste theoretische inzichten uit de sessie, en een lijst met praktische tips voor directe toepassing en de in de sessie geformuleerde actiepunten.

Referenties:
- PIVO, Joke Van Horenbeeck, Opleidingsconsulent
- Verso, Pascale Vander Gracht, Adviseur
- Absoluut Bijstandsorganisatie, Sofie Van Ginderen, Coördinator dienstverlening
- GezondPlus, Kathleen Bockstael, Manager dienst Gezondheidsbevordering

Trainer(s)

Rens Ann

Carla Van Corenland

Vormingsinstelling

POP Consult & Coaching

Praktisch

Duurtijd vorming

3 uur

Regio

Antwerpen;Limburg;Vlaams-Brabant

Randvoorwaarden

Beamer en scherm;Whiteboard/ Flipchart;Tafels en stoelen voor elke deelnemer

Aantal deelnemers

Min.

8

Max.

12

bottom of page